500 Senelik Ortak Hafıza

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti Rabat Büyükelçiliği, Fas Kurtuluş Ordusu Mensupları ve Eski Direnişçiler Yüksek Komiserliğinin önderliğinde “Fas ve Türkiye: 500 Senelik Ortak Hafıza konulu sempozyum düzenlendi.

Rabat Yunus Emre Enstitüsü, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Fas Milli Kütüphanesi ve Fas Uluslararası Yardım Ajansının katkıları ile 24 -25 Temmuz tarihlerinde düzenlenen sempozyumda, Faslı tarihçi ve araştırmacıların yanı sıra Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Güray Kırpık, Türkiye Devlet Arşivleri Başkan Yardımcısı Durali Gürağaç, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi İlber Ortaylı, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi İdris Bostan Türk- Fas ilişkileri üzerine bildiriler sundu.

Kamu ve Yönetimden Sorumlu Delege Bakanı Lahsen Davudi, Milli Eğitimden Sorumlu Devlet Bakanı Khalid Samadi’nin yanı sıra çok sayıda milletvekili, büyükelçi ve diplomatın katıldığı sempozyumda “Osmanlı Arşivlerinde Belgelerle Türkiye-Fas İlişkileri” isimli 43 adet belgenin yer aldığı serginin açılışı da yapıldı.

Bakan Davudi yaptığı açış konuşmasında, ülkesinin Türkiye ile yalnızca ortak faydaya değil kardeşliğe dayalı ilişkileri bulunduğunu söyledi. Türkiye-Fas ilişkilerinin yüzyıllara uzandığını ve yüzyıllarca da devam edeceğini kaydeden Davudi, iki ülkenin de İslam tarihinde önemli bir yeri bulunduğuna dikkat çekti. Davudi, gençlere iki ülkenin ortak tarihini öğrenme çağrısında da bulundu.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Turan ise 16. yüzyılda boyunduruk altına girme tehdidi ile karşı karşıya olan Fas ve Kuzey Batı Afrika ülkelerine Osmanlı Devleti’nin yardım eli uzattığını, Fas ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin de bu şekilde başladığını dile getirdi.

Etkinlik kapsamında, Türkiye’den gelen TRT halk oyunları ekibi Karadeniz yöresine ait gösterileri ile izleyenleri büyülerken, çağdaş Türk müziğinin dünyaca ünlü gruplarından Tanini Trio sanatçıları Burçin Büke (piano), Tahir Aydoğdu (kanun) ve Bilgin Canaz (ney), Türk motifleriyle işlenmiş Batı eserleri ve Batı üslubunda düzenlenmiş Türk eserlerinden oluşan repertuarlarını Faslı sanatseverler için icra etti.

Program boyunca Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden ikramlarda bulunulan katılımcılar, Türk çayı ve Türk kahvesi eşliğinde sohbet etme fırsatı da buldular.