Fas’ta "Türk-Arap Kültür Etkileşimi" Söyleşisi

Yazıcı-dostu sürüm

Rabat Yunus Emre Enstitüsü, 28 Kasım Salı günü başkent Rabat’taki Agdal Kültür Merkezinde "Türk-Arap Kültür Etkileşimi" konulu bir söyleşi düzenledi.

Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Kayabaşı’nın konuşmacı olarak katıldığı söyleşiye, T.C. Rabat Büyükelçisi Ethem Barkan Öz, Rabat Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ensar Fırat, Agdal Kültür Merkezi Müdürü ve çalışanları, Rabat Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe öğrenen öğrencilerle birlikte Türkiye'den Fas'a üniversite eğitimi için gelen Türk öğrenciler katıldı.

Söyleşide, Türkler ve Arapların dil vasıtası ile etkileşime başladığına dikkat çeken Bekir Kayabaşı, daha önce beş farklı alfabe kullanan Türklerin, Kur'an-ı Kerim'in dili olan Arapçayı öğrenmesiyle buna Arap harflerinin de eklendiğini dile getirdi. Arap harfleri ile yazmaya başlayan Türklerin daha sonra İslamiyet’i daha iyi öğrenmek amacıyla gittikleri medreselerde, aruz ve şiiri öğrendiklerini belirten Kayabaşı, “Tefsir ilmi şiirlerle anlatılıyor ve ezberleniyordu. Türkler bu şekilde aruz ve şiiri öğrendiler. Bu bağlamda edebiyat olarak bizim Araplardan etkilendiğimiz dönem Abbasilerin zamanında gerçekleşti. Sonraki süreçlerde karşılıklı kelime alışverişi yaşandı ve çok sayıda tercüme faaliyeti gerçekleştirildi. Türkler, Arapça ilmi eserlerin Türkçeye çevrilmesinin ardından Arap edebiyatı ve Arap ilim havzasından etkilendi. Bunun yanında Türkçeden Arapçanın yerel lehçelerine binlerce Türkçe kelime geçmiştir." ifadelerini kullandı.

Türkler ve Araplar arasındaki iletişim ve etkileşimin günümüzde medya, sosyal medya ve insani ilişkiler üzerinden devam ettiğini vurgulayan Kayabaşı, “Arapçadan Türkçeye tercüme edilen çok sayıda eser var. Önümüzdeki süreçte Türkçeden Arapçaya da tercüme sayılarının artmasını umuyorum. Böylece Türkler ilmi ve fikri olarak Arap dünyasında daha fazla tanınacaktır.”  diye konuştu.

Programın ardından basın mensuplarına da açıklamada bulunan Kayabaşı, Fas'a Türk ve Arap edebiyatları bağlamında kültürel ilişkileri anlatmaya geldiğini belirterek, katılımcılarla karşılıklı görüş alışverişinde bulunmanın kendisini oldukça mutlu ettiğini belirtti.