Rabat Yunus Emre Enstitüsü X. El-Cedide At ve Binicilik Fuarında

Yazıcı-dostu sürüm

Rabat Yunus Emre Enstitüsü, Fas'ta bu yıl onuncusu düzenlenen ‘’El-Cedide At ve Binicilik Fuarı’’na katıldı. Resmi açılışı Fas Veliaht Prensi Mevlai Hasan tarafından 16 Ekim'de yapılan fuara, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gösterdi. Fas Kralı 6. Muhammed'in himayesinde bu yıl "Binicilikte gurur ve sevgiyle 10 yıl" temasıyla düzenlenen fuarda misafirlere; saraçlık, nalbantlık ve binicilik sporunda kullanılan aletlerin imalatının yanında hayvan besleme ve veteriner laboratuvarlarının tanıtımı gibi çok sayıdaki etkinliğe katılım imkânı sundu. 33 ülkeden 100 kurum ve firmanın refakatinde binden fazla at ve 600 binicinin katılacağı fuarda, birçok at yarışının yanı sıra atları konu alan resim, sanat eserleri ve el yazması eserlerin sunulduğu sergi ve konferanslar düzenlendi.

Bu yıl ilk kez Türkiye'yi temsilen Rabat Yunus Emre Enstitüsü ve Dünya Etnospor Konfederasyonu da çeşitli faaliyetler ile fuarda yer aldı. Rabat Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ensar Fırat yaptığı açıklamada, "Her yıl düzenlenen El-Cedide At ve Binicilik Fuarı, 250 bin civarında ziyaretçinin katıldığı büyük bir organizasyon. Biz de Yunus Emre Enstitüsünü ve atlı Türk sporlarını tanıtmak için bir stant kurduk. Erzurum Büyükşehir Belediyesinin de katkıları ile millî sporlarımızdan cirit sporunu tanıtmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Enstitümüzdeki faaliyetler ve Yunus Emre Enstitüsünün Fas’taki varlığı hususunda tanıtımlarda bulunuyoruz." dedi. Fas'ta Yunus Emre Enstitüsünün tanınırlığını arttırmak istediklerini belirten Fırat, "Aynı zamanda geleneksel sanatlarımızdan ebru, hat ve naht ile alakalı uygulamaları yapmak üzere Türkiye'den Mesut Dikel hocamızı davet ettik. Önümüzdeki senelerde fuara daha kapsamlı bir faaliyetle katılmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Geleneksel Türk sanatlarını tanıtmak üzere fuara katılan Nahhat Mesut Dikel de "Yunus Emre Enstitüsünün davetlisi olarak El-Jadida şehrindeki fuara katıldım. Hüsnühat, ebru, tezhib ve naht sanatları ile uğraşıyorum. Son yıllarda hüsnühat ve sedef oymacılığı sanatlarına ağırlık verdim. Ziyaretçilerin yoğun ilgisi olan standımızda geleneksel Türk sanatlarını tanıtma imkânı buluyoruz. İslam harflerinin istiflemiş güzel yazının metale ve sedefe dökülmesi ziyaretçilerimize farklı geliyor. Fuar süresince burada naht sanatının yanı sıra ebru ve hüsnühat sanatlarını uygulamalı olarak ziyaretçilere sunacağız." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl 200 binden fazla kişinin ziyaret ettiği fuar, bu yıl 22 Ekim'e kadar devam etti.