Rabat Yunus Emre Enstitüsünde Sertifika Heyecanı

Yazıcı-dostu sürüm

Rabat Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2016 – 2017 eğitim öğretim döneminin tamamlamasının ardından 23 Mayıs 2017 tarihinde mezuniyet töreni düzenlendi. Törene, Türkiye'nin Rabat Büyükelçisi Ethem Barkan Öz’le beraber elçilik mensupları, Rabat Beşinci Muhammed Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Cemaleddin el-Hani, Kayseri İl Müftüsü Doçent Doktor Şahin Güven, Rabat Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ensar Fırat, seslendirme sanatçısı Arif Emre, ses sanatçısı Muhsin el-Hilali ile birlikte çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı.

Beşinci Muhammet Üniversitesi Şerif İdrisi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen tören, Türkiye ve Fas'ın millî marşlarının okunmasıyla başladı. Yunus Emre Enstitüsünün faaliyetlerinin anlatıldığı tanıtım videosunun izletilmesinin ardından söz alan Rabat Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ensar Fırat, bu dönem Enstitüde Türkçe kurslarına devam eden 150’yi aşkın öğrencinin mezuniyetini kutladıklarını belirterek öğrencileri gösterdikleri başarıdan dolayı tebrik etti. Beşinci Muhammed Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Cemaleddin el-Hani ise konuşmasında Yunus Emre Enstitüsüne destek vermekten mutluluk duyduklarını ifade etti. Türkiye'nin Rabat Büyükelçisi Ethem Barkan Öz, Rabat Yunus Emre Enstitüsünün Fas'ta 4 yıldır hizmet verdiğini hatırlattı. Türkiye ile Fas'ın ilişkileri çok eskiye dayanan, yaklaşık 500 yıllık geçmişi ile çok güçlü bağları bulunan iki ülke olduğunu vurgulayan Öz, konuşmasına şu şekilde devam etti: 

"İki ülke ilişkilerinin artması ile ilişkilerin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için bu dili konuşabilen insan ihtiyacı da artıyor. Fas halkı dil konusunda çok yetenekli. Rabat Yunus Emre Enstitüsünde büyük başarı ile Türkçeyi öğrenen Faslılar çok iyi düzeyde Türkçe konuşmaya başlıyor. Bu başarı ve yeteneğinizden dolayı tüm öğrencileri kutluyorum. Dilimizi öğrenerek Türkiye ile ilişkilerin gelişmesine katkı sağladığınız için sizlere teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından Enstitünün ilk mezunlarından olan Faslı ses sanatçısı Muhsin el-Hilali, sözleri Yunus Emre'ye ait iki parçayı Türkçe seslendirdi. Türk seslendirme sanatçısı Arif Emre de Yunus Emre'ye ait şiirler okudu. Müzik ve şiir dinletileri sonrasında, kur birincileri sahneye çağrılarak ödülleri ve bitirme sertifikaları Türkiye'nin Rabat Büyükelçisi Ethem Barkan Öz, Beşinci Muhammed Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Cemaleddin el-Hani ve Rabat Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ensar Fırat tarafından takdim edildi.

Tören, Fas'a özgü geleneksel tatlı ve içeceklerin ikramı ve çekilen hatıra fotoğrafları ile son buldu.