Türk Filmleri Faslı Seyircilerle Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün katkılarıyla Yunus Emre Enstitüsü tarafından Rabat’ta Türk Filmleri Haftası programı düzenlendi. 22-29 Kasım 2019 tarihleri arasında Atlas Sinemasında gerçekleştirilen Türk Filmleri Haftası kapsamında uluslararası festivallerde ödül kazanan altı Türk filmi Faslı seyircilerle buluşturuldu.

Semih Kaplanoğlu’nun “Buğday” filmiyle yapılan etkinliğin açılış programına Türkiye Cumhuriyeti Rabat Büyükelçisi Ahmet Aydın Doğan'ın yanı sıra Polonya, Japonya, Yunanistan, Azerbaycan ve Sırbistan gibi birçok ülkenin büyükelçileri de katıldı. Ahmet Aydın Doğan verdiği röportajda “Türk dizilerine büyük bir ilgi gösteren Fas halkının Türk sinemasına da ilgi göstereceğine inanıyoruz.” dedi.

Japonya ile tarihî ilişkilerin ele alındığı “Ertuğrul 1890”, Çağan Irmak’ın kendi çocukluğunu anlattığı “Dedemin İnsanları”, belgesel nitelikte çocukların dünyasına değinen Yönetmen Mete Gümürhan’ın “Genç Pehlivanlar”, Fatih dönemindeki olaylardan esinlenilen “Deliler” ve Yönetmen Sinan Sertel’in çocuk dünyasının kapılarını sonuna kadar açtığı “Bir Gün Bir Çocuk” filmleri Faslı seyirciler tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.

“Genç Pehlivanlar” filminin yönetmeni Mete Gümürhan, “Bir Gün Bir Çocuk” filminin yönetmeni Sinan Sertel ile oyuncusu Mehmet Usta programa katılarak sinemaseverlerle söyleşi yaptılar. Bu söyleşilerde sinema diliyle kalplere dokunmanın değerleri tartışıldı.

Yönetmen Sinan Sertel’in “Bir Gün Bir Çocuk” filmiyle son bulan ve Fas halkının Türk sinemasını, kültürünü, geleneğini ve tarihini yakından tanıma fırsatı bulduğu Rabat'ta ilk defa düzenlenen "Türk Filmleri Haftası" etkinliğinin gelecek yıllarda da yapılacağını kaydetti.